Wearlogy

Oculus, Sanal Gerçeklik Gözlüğü Rift’in Son Halini Gösterdi!

Oculus dün düzenlediği bir toplantı ile sanal gerçeklik gözlüğü Rift’in kullanıcıya ulaşacak son halini meraklılarına tanıttı. Oculus etkinlikte Rift ile çalışacak bir de yeni ürün gösterdi.

Facebook‘un sahibi olduğu sanal gerçeklik firması Oculus, sanal gerçeklik gözlüğü Rift‘in son kullanıcıya ulaşacak halini dün San Francisco’da yapmış olduğu bir etkinlikte basına ve meraklılarına tanıttı. Bu da Oculus Rift’in 2016 yılında kullanıcıların eline geçecek Oculus Rift’in nasıl bir şey olduğunu görmek anlamına geliyor.

Oculus‘un yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik gözlüğü Rift, bugüne kadar sadece test için eline alan kullanıcılar tarafından ve geliştiriciler tarafından kullanılmıştı. Bunların dışında herhangi bir kimsenin eline alamadığı Oculus Rift bu tanıtımda meydanlara çıktı ve bu hali ile 2016 yılının ilk çeyreğinde kullanıcıların elinde olacak.

Yeni izleme sistemi!

Oculus tanıtımda cihazın yapabileceklerini ve özeliklerini aktarırken bugüne kadar duymadığımız yeni bir izleme sisteminden de bahsetti. Bu izleme sistemi ise Oculus Rift üzerinde değil ürünü kullandığınız mekanda herhangi bir yerde duruyor ve başlık bu izleme sisteminden veriler alarak kullanıcıya daha geniş bir görüş açısına ve hareketlerde minimum gecikmeli tepkilere imkan sağlıyor.

Firmanın sanal gerçeklik gözlüğü için verdiği diğer yeni bilgiler arasında ise cihazın 360 derece ses sunabilen ve kullanıcıların istediği zaman çıkarabileceği bir kulaklığı da bulunuyor. Bununla birlikte cihazın kafaya takılan kısımları kulaklık ve başlık dahil olmak üzere kullanıcının kendisine göre ayarlamasını sağlayacak çeşitli açma ve germe düzeneklerine de sahip.

Microsoft işbirliği ve Xbox desteği

Oculus‘un etkinlikte bahsettiği en dikkat çeken özellik kuşkusuz Microsoft ile yapılan işbirliği oldu. Yapılan bu işbirliği sayesinde Oculus Rift kullanıcılara beraberinde bir de Xbox kumandası ve adaptörü de getirecek. Bu sayede kullanıcılar Xbox One üzerinden oynadığı tüm oyunları Oculus Rift’e yollayıp kumanda sayesinde Oculus Rift ile birlikte daha rahat, kolay ve farklı bir oyun heyacanı yaşayacak.

Oculus‘un Microsoft ile yaptığı bu işbirliği sanal gerçeklik gözlüğünün daha çok oyunlar için geliştirildiği kanısını ortaya koyarken diğer oyun konsolları için herhangi bir açıklama gelmedi. Bu işbirliğinin diğer bir detayı ise Oculus Rift‘in yakında çıkacak olan Windows 10 işletim sistemini de destekliyor olması.

Oculus’dan yeni bir ürün daha

Oculus etkinlikte ürünün tanıtırken bir de ürünü ile birlikte çalışabilen yeni bir el kontrol cihazını da gösterdi. Oculus Touch ismi ile tanıtılan bu ürün henüz prototip aşamasında ve geliştirilmeye devam ediyor olsa da bu ürün, kullanıcıların Oculus Rift ile oynadığı oyunlarda el hareketlerinin algılanmasını ve silah gibi gereçlerin kullanılmasını sağlayacak.

Oculus Touch üzerinden bulunan butonlar yardımı sayesinde oyunlar ile iletişime geçerken aynı zamanda el ve baş parmak hareketlerini de algılayabiliyor. Oculus Rift ile oyunlarda daha kolay ve farklı bir deneyim sunacağını belirten Oculus‘un bu ürünün kullanıcılara kesinlike fazladan bir yük getirmeyeceğinin altını çizdi.

Yenilenen kullanıcı arayüzü

Oculus etkinlikte Rift‘in son halini ve Rift ile çalışacak yeni bir ürününü tanıtırken sanal gerçeklik gözlüğünün mağazasını ve yazılımını da unutmadı. Oculus Home ismi ile tanıtılan bu arayüz içerisinde Oculus Rift için geliştirilen içerikleri ve arkadaşların bilgilerini ve neler yaptıklarını görmek mümkün.

Burada hem sanal gerçeklik gözlüğü ile hem de gözlüğü takmadan çalışabilen Oculus Home, kullanıcıların ürün için oyun ön izlemelerine, oyun indirmelerine, içerik satın almalarına ve arkadaşları ile etkileşim kurmalarına olanak sağlıyor.

Fiyatı ve çıkış tarihi ne?

Oculus etkinlikte birçok bilgi verse de Oculus Rift’in fiyatı ve çıkış tarihi hakkında konuşmadı. Daha önce açıklanan 2016 yılının ilk çeyreği olan çıkış tarihi henüz değişmemişken cihazın 400 dolara yakın bir fiyatta satışa sunulması bekleniyor. Oculus’un geliştiriciler için kenara 10 milyon dolar ayırdığı da diğer bilgiler arasında yer alıyor.