Wearlogy

Samsung’dan Giyilebilir Tizen Hakkında İlk Bilgiler!

Samsung mobil işletim Tizen’in giyilebilir versiyonu hakkında ilk bilgileri Hindistan’da gerçekleştirdiği Tizen Developer Summit 2015 etkinliğinde verdi. Detaylar burada.

Samsung geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın Bangalore şehrinde düzenlediği Tizen Developer Summit 2015 etkinliğinde mobil işletim sistemi Tizen hakkındaki yeni bilgileri geliştiricileri ile paylaştı. Burada geliştiricilerin dikkatini çeken nokta ise Tizen’in giyilebilir versiyonu oldu.

Basit emülatör!

Şuan Tizen‘in 2.4 versiyonunda olduğunu ancak yıl sonunda 64 Bit işlemci desteği ile 3.0 versiyonuna kavuşacağını belirten Samsung, giyilebilir versiyonunda 2.3.1 versiyonunda olduğunu belirtti.  Bu bakımdan geliştiricilerin aynı Tizen SDK’sı üzerinden Tizen’i kullanan giyilebilir ürünlere de uygulama geliştirebileceğini ve geliştirilen uygulamaların test edilebileceği bir de emülatörün bulunduğunu gösterdi.

Yuvarlak ve dikdörtgen tasarım

Etkinlikte yeni akıllı saati Gear A hakkında da bazı bilgiler veren Samsung, Tizen geliştirici kitinde sürekli yuvarlak ekranlı emülatör üzerinden giderek yeni akıllı saatine atıfta bulundu. Burada da SDK ile sadece yuvarlak ekranlı akıllı saatler için değil dikdörtgen tasarıma sahip akıllı saatler için de uygulamaların geliştirilebileceği belirtildi. Aynı şekilde Samsung geliştirilen bu uygulamaların farklı boyutlardaki akıllı saatler için de kolayca entegre edilebileceğini de söyledi.

Rotary Ring döner çerçeve

Tizen‘in giyilebilir versiyonundaki en dikkat çeken olay ise Rotary Ring isimli akıllı saatlerin ekranları üzerinde bulunacak döner bir çerçevenin kullanımı oldu. Bu döner çerçeve Apple Watch‘un Digital Crown‘una benzer bir yapıya sahip ve resimlerde yakınlaştırma, uygulamalarda geçiş ve menü değişikliği gibi işlemerin yapılmasını sağlıyor. Burada bu özelliğin geliştiricileri ilgilendiren nokta ise geliştiricilerin istedikleri uygulamalarında Rotary Ring‘i kullanabilmeleri ve daha kullanışlı uygulamalar geliştirebilmeleri.

İşleyiş yapısı

Samsung’un Tizen‘in giyilebilir versiyonu hakkında verdiği son bilgiler ise sistemin işleyişi, kullanımı ve yapısı hakkında oldu. Burada SDK‘nın nasıl daha verimli kullanılacağı ve nasıl daha verimli uygulamalar ortaya çıkarılacağı gibi bilgiler verilirken yuvarlak ve dikdörtgen ekranlar arasındaki bazı yapısal farklılıklar da aktarıldı.

13 Ağustos‘ta Samsung’un yeni akıllı saati Gear A‘yı tanıtması ile birlikte muhtemelen Tizen’in giyilebilir versiyonu hakkında çekirdeği ve kullanım yapısı hakkında daha fazla detay ve bilgiye ulaşacağız.

Kaynak : sammobile