Wearlogy

CES 2016’dan, 2016 Yılı için 9 Giyilebilir Teknoloji Öngörüsü!

Bu yıl 6-9 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen CES 2016 fuarı giyilebilir teknoloji ürünleri ile birlikte pazar hakkında da birçok bilgi verdi.

CES fuarlarının en büyük özelliklerinden biri ürün tanıtımı ile birlikte o yılın pazar trendlerini de belirlemesi. Bu yıl CES 2016‘da yaklaşık 20 bin ürün görücüye çıktı ve bunların birçoğu nesnelerin interneti ve giyilebilir teknoloji ürünleri. Bu durumda bize 2016 yılının teknoloji açısında hangi yönde ve nasıl geçeceği hakkında bilgiler veriyor.

Biz de fuarda tanıtılan ürünler ve teknolojileri göz önüne alarak okun bu tarafı göstermesi ile 2016 yılında giyilebilir teknoloji alanında neler olabileceğini sıraladık.

Sanal gerçeklik patlayacak!

2015 yılında da dillerde dolaşan sanal gerçeklik bu yıl bir patlama yapacak gibi görünüyor. Bunun en büyük sebebi ise sektörün ilk taşını koyan Oculus’un Rift’in CES 2016‘da ürünün ön siparişe sunulduğunu açıklaması oldu. Bununla birlikte HTC’nin yeni nesil sanal gerçeklik başlığını tanıtması, PlayStation VR‘ın görünmesi, daha ucuz çözümler olan I am Cardboard ve Zeiss VR One gibi ürünlerin de piyasaya girmesi sanal gerçeklik pazarını 2016 yılında epey bir ateşleyecek gibi görünüyor.

CES 2016: Oculus Rift’in Fiyatı ve Çıkış Tarihi açıklandı!

Bu ürünler ile birlikte içerik sıkıntısını da çözmeye çalışan GoPro, Sony ve Samsung gibi firmalarda CES 2016’da 360 derecelik içerik üretilebilecek sanal gerçeklik kameraları hakkında bilgiler de verdi. Bu ürünlerde sanal gerçeklik pazarını 2016 yılında hızlandıracak ancak pazarın en büyük problemi ise hala son kullanıcı için yüksek olan fiyatlar. Bu durumun da 2016 yılının ikinci yarısında hizaya geleceği tahmin ediliyor.

Artırılmış gerçeklik hızlanacak!

2015 yılı artırılmış gerçeklik konusunda da konuşulan bir konu oldu ancak elle tutulur ürünlerin olmaması bu pazarı hareketlendiremedi. CES 2016 fuarında ortaya çıkan Daqri akıllı baret, BMW Motorad akıllı kask, Garmin akıllı gözlük ve Intel’in 3D Real Sense Camera çözümü gibi ürünler 2016 yılında artırılmış gerçekliği hızlandıracak.

CES 2016 : BMW Motorrad Akıllı Kaskını Duyurdu!

Microsoft’un HoloLens’i, Asus ve Gigabyte’ın artırılmış gerçeklik hamleleri de yine pazarda bir kıvılcım çıkaracak. Ancak artırılmış gerçeklik alanında hala gidilecek çok yolun olması ve fiyatların son kullanıcıdan ziyede endüstri alanına yönelik olması bu pazarı muhtemelen 2017 yılına sarkıtacak.

Akıllı saatler ucuzlayacak!

2015 yılı giyilebilir teknoloji içerisinde belki de en çok akıllı saat üreticilerinin işine yaradı. Bu durum CES 2016 fuarında ortaya çıkan ürünlerle birlikte 2016 yılında da devam edecek. Birçok lüks saat üreticisinin 2015 yılında piyasaya girmesi 2016 yılında rekabeti artırarak ürünlerin ucuzlamasını sağlayacak.

CES 2016 : New Balance Akıllı Saatini Duyurdu!

CES 2016’da Fitbit’in akıllı saatini tanıtması, Huawei’in yeni modeller göstermesi, Gear S2 için yeni seçenekler, Casio ve New Balance‘ın akıllı saat pazarına girmesi, Fossil’in yeni modeli, Garmin’in sporculara yönelik ürünler duyurması pazarı karıştırarak ürünlerin ucuzlamasını sağlayacak.

Aktivite takipçileri kızışacak!

Aktivite takipçileri akıllı saatlere göre daha ucuz oldukları için 2015 yılında daha çok tercih edilmişti. 2016 yılında da bu durum değişmeyecek ve Xiaomi, Fitbit, Misfit ve Jawbone gibi firmaların yeni ürünleri bu piyasayı epey kızıştıracak. Bunun sebebi ise CES 2016‘da bu markalardan sadece Fitbit’ten bir ürün gelmesi ve hatta genel olarak aktivite takip ürünlerinin fuarda pek fazla bulunmaması.

CES 2016 : Misfit Ray Duyuruldu!

Fırtına öncesi sessizlik olarak adlandıracağımız bu durum önümüzdeki aylarda harekete geçecek hatta lüks markalarında pazara girmesi ile 2016 yılı aktivite takipçileri için epey yoğun geçecek.

Yeni sensörler gelecek!

Giyilebilir teknoloji pazarındaki ürünler 2015 yılında yapabilecekleri bakımından bir standarda bağlanmıştı. Ürünlerin en fazla yapabildikleri olay ise nabız ölçer olmuştu. Bu durum 2016 yılında değişecek ve ürünler yeni sensörler ile gelecek. Özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik için gelen sensörler pazarı belirleyecek ve bu sensörlerden bazıları akıllı saat ve akıllı bilekliklerde kullanılacak.

CES 2016 : Intel Real Sensi’li Daqri Akıllı Baret Tanıtıldı!

Bu durumun CES 2016‘daki yansımları ise L’oreal‘in güneş ışınlarını ölçümleyebilen bir sensör tanıtması ve Intel’in yeni hareket sensörlerini göstermesi oldu.

Moda odaklı ürünler çoğalacak!

Şu bir gerçekki giyilebilir teknoloji ürünleri aynı zamanda moda odaklı ürünler. Özellikler akıllı saat ve akıllı bileklikler teknolojiden çok moda odağında satılıyor. Bu durum CES 2016‘da görülen ürünler ile birlikte 2016 yılında da artaracak devam edecek.

CES 2016 : Kadınlar için İki Yeni Huawei Watch Tanıtıldı!

Huawei‘in kadınlara yönelik akıllı saatlerini göstermesi, Mira‘nın akıllı yüzük, akıllı bilezik ve akıllı kolyelerini tanıtması, Samsung’un akıllı kemerini duyurması ve Visewear‘ın akıllı bileziğini tanıtması CES 2016‘dan moda odaklı giyilebilir ürünler için örnek.

Donanım ürünlerine odaklanılacak!

2015 yılında giyilebilir teknoloji ürünleri genel olarak akıllı saat ve akıllı bileklikler etrafında döndüğü için ürünlerin donanımları da standart bir şekilde karşımıza çıkmıştı. 2016 yılında ise bu durum değişecek ve artık daha güçlü ve daha uzun batarya ömürlü giyilebilir ürünler göreceğiz.

CES 2016 : MediaTek Hepsi Bir Arada Yonga Setini Duyurdu!

CES 2016′da Nvidia’nın sanal gerçeklik için 7 kat daha fazla donanıma ihtiyaç var demesi, NXP isimli bir firmanın aktivite takipçileri için üzerinde işlemci, Bluetooth ve bazı sensörlerin bulunduğu bir yonga duyurması, Samsung’un içerisinde sağlık odaklı birimlerin yer aldığı Bio-Processor ürünü ve MediaTek‘in akıllı saatler ve akıllı bileklikler için hepsi bir arada yongasetini duyurması giyilebilirler için 2016 yılında donanım ürünlerinin önemini artıracak.

Ödeme sistemleri hareketlenecek!

Giyilebilir teknoloji ürünleri 2015 yılında giyilebilir ödeme sistemini kullanmaya başladı ancak istediği verimi alamadı. Özellikle Apple Pay ve Samsung Pay gibi sistemlerin ortaya çıkması ve kart sistemlerinden MasterCard‘ın bu işe el atması bu sektörün 2016 yılında hareketleneceğini göstermişti.

CES 2016 : MasterCard’dan Giyilebilir Ödeme için Yeni İşbirlikleri!

MasterCard CES 2016’da yine sahnedeydi ve Moov akıllı bileklik olan işbirliğini açıkladı. Concepter Soul isimli bir akıllı bileklik de CES’de ödeme sistemini gösteren bir ürün oldu. Bunun dışında Pebble‘ın daha önce ödeme sistemini duyurması ve Swatch gibi lüks saat markalarının da bu alana yönelmesi 2016 yılında giyilebilir ödeme sistemini hareketlendirecek.

Akıllı kıyafetler yerinde sayacak!

Giyilebilir teknolojilerde akıllı kıyafetler 2015 yılında kendine yer bulamadı. Bunun en büyük sebebi kullanıcıların, geliştirilen bu akıllı kıyafetlere gerek olup olmadığı yönünde eleştirler getirmesi oldu. Pazarda çeşitliliğin olmaması ve ürün sayısının bir elin parmağını geçmemesi de bu durumu tetikledi.

CES 2016 : Samsung’dan Akıllı Kemer!

CES 2016 fuarına baktığımızda da yine akıllı kıyafetlerin yoğunlukta olmadığını gördük. Fuarda sadece OMSignal akıllı sütyenleri ile Hexoskin‘de akıllı tişörtleri ile yer aldı. Fuarda akıllı kıyafet olmaması ve 2015 yılından da duyuruların gelmemesi bu pazarın yerinde sayacağını gösteriyor.