Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Neler?

Giyilebilir teknoloji tarihine baktığımızda bu alan içerisindeki ürünlerin neredeyse hepsini görüyoruz. Ancak bilinenleri saymakta yarar var çünkü bu ürünlerin birçoğu yenilendi ve birçok yeni model ortaya çıktı. Bu modellerin ortaya çıkmasının en büyük sebebi ise bu ürünlerin teknoloji ile birlikte moda odaklı ürünler olması.

Giyilebilir teknoloji pazarında şuan akıllı saat, akıllı bileklik, fitness takipçisi, sanal gerçeklik gözlüğü, artırılmış gerçeklik başlığı, akıllı yüzük, akıllı kıyafet, akıllı ayakkabı ve akıllı gözlük gibi birçok alan bulunuyor. Bu ürünleri vücuda göre sıralamak daha mantıklı olduğu için, baş, gövde, el ve kol ve bacak ve ayak olarak inceleyeceğiz.

  •  Baş odaklı giyilebilir teknoloji ürünleri

Head-Mounted Display olarak tanımlanan bu ürünler arasında sanal gerçeklik gözlükleri, artırılmış gerçeklik kaskları, akıllı gözlükler, akıllı baretler, akıllı kulaklıklar ve akıllı şapkalar yer alıyor. Bu kategorinin en önemli üyeleri ise sanal gerçeklik gözlükleri ve artırılmış gerçeklik başlıkları.
sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik gözlükleri kısaca kullanıcısını olduğu mekandan başka bir mekana taşıyabilen ürünler. Bu mekanlar sanal ortamlar olduğu gibi gerçek mekanlarda olabilir. Örneğin bulunduğunuz yerden New York sokaklarında gezebilirsiniz. Ancak bu ürünlerin geneli oyun odaklı ve en büyük örnekleri Oculus Rift, HTC Vive, Sony PlayStation VR ve Google Cardboard.

Artırılmış gerçeklik başlıkları ise genel olarak endüstriyel alana hitap etseler de bulunduğunuz yer olmayan bir şeyi size göstermeye yarıyor. Örneğin bu başlıklar ile kapınıza bir Ferrari çekmeniz mümkün. En büyük örneği ise Microsoft HoloLens olmakla beraber DAQRI ve BMW’nin bu alanda çalışmaları bulunuyor.

  •  Gövde odaklı giyilebilir teknoloji ürünleri

Göve odaklı giyilebilir teknoloji ürünleri arasında ise akıllı sütyenler, akıllı tişörtler, akıllı yelekler, akıllı ceketler ve akıllı kemerler yer alıyor. Bu alan henüz kullanıcıların üzerinde elektrikli aletler taşımaktan çekinmesi yüzünden pek gelişmiş değil ancak piyasada bu alan için ürün çıkaran Athos ve OM gibi markalar bulunuyor.

  •  El ve kol odaklı giyilebilir teknoloji ürünleri

Şüphesiz giyilebilir teknoloji ürünleri içerisinde en popüler olan kategori bu kategoridir. Bu alanda akıllı saat, akıllı bileklik, fitness takipçi, akıllı bilezik, akıllı yüzük, tansiyon ölçer, akıllı eldiven ve sporlar için vuruş takibi ürünü gibi ürünler bulunuyor. Bu alandaki en çok kullanılan ürünler ise akıllı saat, akıllı bileklik ve fitness takipçisi ürünler.

samsung akıllı saat

Bugün neredeyse akıllı telefonların yerini almış olan akıllı saatler, mesaj alma ve gönderme, arama cevaplama ve yapma, bildirimler görüntüleme ve aktivite takibine kadar birçok özelliğe sahip. Pazarın en sağlam oyuncuları arasında ise Apple Watch ile Apple, Gear modelleri ile Samsung, Pebble, LG, Sony, Huawei gibi markalar yer alıyor.

Akıllı bileklikler de akıllı saatlerin bir alt sınıfında konumlandırılmış hatta bazen akıllı saatler kadar iddialı olan ve genel olarak aktivite takip odaklı cihazlar olarak karşımıza çıkmakta. Bu ürün kategorisinde de yine Samsung, Xiaomi, Fitbit, Jawbone, Microsoft ve Misfit gibi birçok marka ve ürün bulunuyor.

  • Bacak ve ayak odaklı giyilebilir teknoloji ürünleri

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin son kategorisi olan bu grupta, akıllı ayakkabılar, akıllı şortlar, akıllı eşofmanlar, ayak bileğinde kullanılan takip cihazları ve aktivite monitörleri yer alıyor. Bu alandaki en yaygın ürünler ise akıllı ayakkabılar ile aktivite ürünleri. Ancak bu alanda henüz elle tutulur çapta bir büyüklükte değil. İçerisinde marka olarak Adidas, Xiaomi, New Balance ve yine Athos‘un bulunduğu bu alanın önümüzdeki yıllarda aktif olarak hayatımıza girmesi bekleniyor.

Sonraki sayfalar;

4.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Nerelerde Kullanılıyor?
5.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Pazarının Büyük Oyuncuları Kimler?
6.Sayfa Giyilebilir Teknoloji’nin Geleceği Neresi?

1 2 3 4 5 6

Yazıyı bi paylaşsana bir şey deneyeceğiz.

Mustafa Şevki Coşar

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Mustafa, giyilebilir teknolojiye olan merakından Wearlogy'i kurdu. Şuan akıllı saat ve sanal gerçeklik alanlarında kafa yoruyor, ellemeyin.

Yorum yazılmamış

Yeni Bir Tane Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.