Microsoft HoloLens’in Gücü 24 Çekirdekli İşlemcisi

Microsoft, artırılmış gerçeklik gözlüğü HoloLens’in bilinmeyenlerini Cupertino’da düzenlenen HotChips konferansında anlattı. En dikkat çeken özelliği ise 24 çekirdekli işlemcisi.

Ağustos ayında Kanada ve Amerika’da satışa sunulan Microsoft HoloLens için geçtiğimiz hafta bir duyuru yapılmış ve 2017 yılında gelecek olan tüm Windows 10’lu bilgisayarların HoloLens’i destekleyeceği belirtilmişti. Yeni gelen bir açıklama ise HoloLens‘in neredeyse tüm donanım özelliklerini ortaya çıkardı.

Bunu da Oku : HoloLens Windows 10’lu Bilgisayarlar Tarafından Desteklenecek!

Microsoft’un geçtiğimiz günlerde Kaliforniya’da düzenlenen HotChips etkinliğinde HoloLens için yaptığı açıklamada ürünün saniyede trilyonlarca işlem yapabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu ve bu gücü ise içerisinde 28nm mimarisine sahip 24 çekirdekli bir işlemcinin bulunduğu Holographic Processing Unit (HPU) ismi verilen bir çipten aldığını duyurdu. 24 çekirdeğin ne anlama geldiğini bugün en iyi kullanıcı bilgisayarının 8 çekirdekli bir işlemciye sahip olduğunu söyleyerek anlatabiliriz.

Microsoft bununla birlikte geliştirilen bu HPU’nun 65 milyondan fazla mantık kapısına, 8 MB SRAM cache ve 1 GB DDR3 RAM yapısına sahip olduğunu ve boyutunun ise 12mm’ye 12mm olduğunu belirtti. Aynı zamanda HPU’nun HoloLens üzerinde bulunan tüm giriş ve çıkış birimlerini kontrol ettiğini, sensörlerden gelen verileri topladığını ve işlediğini ve bu duruma göre operasyonlar için işlemci üzerinden bir çekirdek atadığını belirten Microsoft kullanıcı hareketlerinin de bu seçimde büyük rol oynadığının altını çizdi.

Microsoft yapmış olduğu bu duyuru ile birlikte HoloLens‘in sadece bir artırılmış ve sanal gerçeklik gözlüğü olmadığını aynı zamanda süper güçlü bir bilgisayar olduğunu da ortaya çıkardı. Bu da baş odaklı büyük boyutlarda olmayan bir üründe hem Microsoft‘un hem de teknolojinin ne kadar ilerlediğinin bir göstergesi.

Yazıyı bi paylaşsana bir şey deneyeceğiz.

Mustafa Şevki Coşar

Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Mustafa, giyilebilir teknolojiye olan merakından Wearlogy'i kurdu. Şuan akıllı saat ve sanal gerçeklik alanlarında kafa yoruyor, ellemeyin.

1 comment

Yeni Bir Tane Yaz

Yeni yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.